Hulp nodig? Bel: 020 640 6912

beamerspecialist

5 sterren

Beamerlamp kopen? 

Hulp bij de aankoop van beamerlampen.
Het doel van deze informatie is u een onafhankelijke uitleg te geven over de talloze keuzes die u kunt maken binnen de op dit moment op de markt aangeboden beamerlampen.

De componenten van een beamerlamp

beamerlamp kopen

Op deze pagina bespreken wij de diverse componenten van een beamerlamp, daarom is het belangrijk te weten wat er met een bepaalt component word bedoelt:

Original Equipment Manufacturer (OEM) beamerlampen

Als u ooit een projectorbeamerlamp heeft gekocht is de kans groot dat dit een OEM beamerlamp was, deze worden namelijk het meest aangeboden. Sony, Epson en Panasonic zijn OEM voorbeelden, dit zijn projectorfabrikanten en maken ook de beamerlamp voor deze projectoren. Zij leveren later ook de vervangingsbeamerlamp voor uw projector.

Prestaties – 100%.
Koopt u een OEM beamerlamp dan kunt u er op rekenen dat deze dezelfde prestaties levert als de beamerlamp die origineel in de projector werd geleverd. Waarschijnlijk lijkt het zelfs of de beamerlamp beter presteert omdat de oude beamerlamp zijn “kracht” in de loop der tijd heeft verloren.
Projector garantie – onaangetast.
Aangezien het een door de fabrikant aanbevolen onderdeel betreft, blijft de garantie op de projector van kracht. In veel gevallen zal de garantie echter al zijn verlopen wanneer de beamerlamp voor de eerste keer moet worden vervangen.
Prijs – waarschijnlijk de meest dure oplossing.
Andere wetenswaardigheden – er zijn ongeveer 170 OEM merken, veel nog steeds verkrijgbaar andere niet meer, sommige van deze merken ontwerpen en fabriceren zelf projectoren, andere kopen projectoren en brengen deze onder eigen merknaam op de markt. Door deze complexe handelswijze kan het zijn dat u een beamerlamp in handen krijgt in een merkloze doos, als u de leverancier niet kent maakt dit gegeven het zeer moeilijk om vast te stellen of u een originele beamerlamp of een veel goedkopere imitatie beamerlamp heeft ontvangen.

Originele alternatieve beamerlampen, bijvoorbeeld: Diamond Beamerlampen

Omschrijven wat “Origineel” is, is niet eenvoudig, hieronder volgt onze interpretatie:
Praktisch alle van de 170 projectormerken betrekken hun beamerlampen van een beamerlampenfabrikant. Sony bijvoorbeeld, ontwerpt een nieuwe projector en laat de beamerlamp door een beamerlampenfabrikant als bijvoorbeeld Philips specificeren en ontwikkelen. Er van uitgaande dat een beamerlamp een spanning van tussen 5kV en 20kV nodig heeft om te ontsteken is de bijbehorende elektronica van groot belang, hierdoor wordt de bij de beamerlamp behorende “starter” vaak door dezelfde leverancier geleverd.
Wereldwijd zijn er zeven fabrikanten van OEM beamerlampen, Philips (pionier en marktleider op het gebied van deze beamerlampen), Osram, Ushio, Iwasaki (Eye), Matsushita (Panasonic), Phoenix en Epson. Deze laatste produceert steeds meer beamerlampen zelf, na ze eerst van andere fabrikanten te hebben betrokken.

Een originele alternatieve beamerlamp gebruikt een beamerlamp met dezelfde specificaties als Philips leverde voor de hiervoor als voorbeeld gebruikte Sony projector. Deze wordt ook direct door Philips geleverd en draagt ook het Philips merk. De beamerlamp wordt dan in een exacte kopie van de OEM behuizing gemonteerd waardoor het geleverde product er exact hetzelfde uitziet en presteert als het OEM product. Deze uitvoerige omschrijving is noodzakelijk om het verschil met “Grijze” Originele alternatieve beamerlampen in de volgende categorie aan te geven.

Prestaties – 100%
Het product is identiek aan het product dat aan de OEM werd geleverd.
Projector garantie – Twijfelachtig, de situatie is nog nooit aangevochten omdat een projector nog nooit heeft gefaald door het gebruik van een Diamond Beamerlamp. In theorie, omdat de beamerlamp exact hetzelfde is, zal de garantie niet ter discussie worden gesteld, het zou echter begrijpelijk zijn wanneer de OEM enige terughoudendheid betracht.
Prijs – een heel stuk goedkoper dan OEM beamerlampen.
Overige opmerkingen – Sommige beamerlampen zijn uitwisselbaar, Sanyo levert voor dezelfde projector bijvoorbeeld beamerlampen van Philips en Osram. Sommige fabrikanten voorzien beamerlampen van hun naam, andere geven de beamerlampen alleen een merkteken wat het moeilijker maakt om de originele beamerlampen van imitaties te onderscheiden. Hieronder vind u een lijst met originele aanduidingen welke u op de beamerlamp kunt vinden:

“Grijze” Alternatieve beamerlampen

Best een mond vol, en het dekt ook niet exact de lading, maar lees a.u.b. verder.
De beamerlampenfabrikanten zijn zeer strikt met aan wie zij hun beamerlampen leveren om er Orginele alternatieve beamerlampen van te maken. Philips bijvoorbeeld, levert aan maar 4 fabrikanten, er zijn namelijk zeer strenge productienormen en ook willen zij weten dat het eindproduct zowel eerlijk als ethisch word gedistribueerd. “Grijze” Originele beamerlampen worden niet direct door deze fabrikanten geleverd, deze komen blijkbaar van OEM fabrikanten die de “over voorraad” verkopen aan markten in de buurt van Aziatische fabrieken waarna deze naar andere landen worden verscheept.
De uitdaging hier is dat een beamerlamp die gemaakt is voor de ene OEM beamerlamp, word gebruikt in een behuizing voor een andere OEM beamerlamp omdat de juiste beamerlamp niet leverbaar is, maar er is een beamerlamp op de “Grijze markt” met ongeveer dezelfde waarden. Dit gebeurt niet altijd, maar het is een risico én onder hoogspanning!! Een simpele controle is te kijken naar of de originele beamerlamp die u koopt ook wordt aanbevolen door de beamerlampfabrikanten. Als de beamerlamp wordt aanbevolen bent u er bijna zeker van dat de beamerlamp de juiste is voor uw projector.

Prestaties – mogelijk 100%, maar alléén wanneer de juiste beamerlamp is gebruikt.
Projector garantie – Twijfelachtig, als de verkeerde beamerlamp is gebruikt is de kans groot dat deze de projector beschadigd en klein dat dit door de garantie wordt gedekt.
Prijs – voor het grootste deel vergelijkbaar met échte alternatieven maar goedkopere modellen duiken op wanneer er gebruik is gemaakt van een “grijze” beamerlamp gekocht voor een veel lagere prijs.

Imitatie beamerlampen of imitatie beamerlampen van een “Merk”

Imitatie beamerlampen maken geen gebruik van de originele beamerlamp zoals gebruikt bij de OEM beamerlamp. Zij hebben echter één bijkomend voordeel, het is vaak de goedkoopste optie. Het mag als algemeen bekend worden beschouwd dat de betekenis van “imitatie” een compromis in kwaliteit betekent, er zal dus moeten worden overwogen wat acceptabel is. Jammer genoeg kan dit alleen door “te proberen” en dat is in dit geval een duur testproces.
Elke gebruiker heeft andere verwachtingen, daardoor is het mogelijk dat de prestatie van de imitatie beamerlamp als acceptabel wordt ervaren. Vaak zullen imitatie beamerlampen echter bewijzen dat goedkoop, in kwaliteit en levensduur, duurkoop is. Uiteindelijk zal een ieder zelf moeten besluiten de gok voor een goedkoop alternatief te wagen.

Prestaties – minder in termen van lichtopbrengst, kleurtemperatuur en levensduur, met als belangrijkste oorzaak de lagere normen en waarden in fabricage en montage
Projector garantie – zal niet door de fabrikant worden gehonoreerd
Prijs – vaak de goedkoopste optie.
Er zullen verschillende opties tegen verschillende prijzen voor dezelfde projector
beschikbaar zijn. Zoals vaak gebeurd, je krijgt waar je voor betaald.
Overige opmerkingen – Ofschoon de fabricage en verkoop van imitatie beamerlampen niet
verboden is, zijn er een aantal beamerlampen waarbij aan de intellectuele eigendomsrechten van de originele fabrikant voorbij wordt gegaan. Er is in de Verenigde Staten al met succes geprocedeerd tegen de distributie van deze producten, waarbij een vergoeding van $ 28,00 per verkochte unit werd geëisd en toegekend, en er lopen al soortgelijke rechtszaken op een aantal andere continenten.

Gereviseerde beamerlampen – alleen de beamerlamp vervangen

beamerlamp los

Alle bovenstaande voorbeelden handelen over nieuwe beamerlampen en nieuwe behuizingen. Bij het reviseren van de beamerlamp (Re-beamerlamping) wordt de oude behuizing hergebruikt en alleen de beamerlamp vervangen.

Er zijn 3 verschillende beamerlampen die kunnen worden geleverd:
1. Een identieke originele beamerlamp
2. Een “grijze import” originele beamerlamp
3. Een imitatie beamerlamp

De prestatierisico’s zijn identiek aan de voorgaande categorieën. Toch is er ook enige discussie over de mogelijkheid een behuizing meerder keren te gebruiken, met name op het gebied van connectoren en de hittebestendigheid van het plastic. Dit zijn goede argumenten, echter doordat er geen sprake is van bewegende delen is het moeilijk om dit vast te stellen. Wij hebben hier geen negatieve ervaringen mee, maar wellicht komt dat ook door het gebruikte kwaliteitsproces dat wij bij de revisie of “re-beamerlamping” gebruiken.

De kwaliteit wordt ook bepaald door wie de revisie van de beamerlamp uitvoert, er zijn ook OEM leveranciers die deze revisie uitvoeren, maar vaak is dit alleen om veel op de kosten voor de in grote zalen gebruikte Xenon beamerlampen te besparen.

Prestaties – variabel, afhankelijk van de gebruikte beamerlamp
Projector garantie – Als bovenstaande opties
Prijs – over het algemeen goedkoper dan de compleet nieuwe beamerlamp
Overige opmerkingen – normaal gesproken moet u de oude beamerlamp eerst opsturen voordat deze kan worden gereviseerd en heeft u een niet werkende projector, tenzij u in een extra beamerlamp investeert.

Vervalste Beamerlampen

Jammer genoeg bestaan, en is er een groeiende markt van deze beamerlampen, waardoor verkopers deze beamerlampen, zonder het te weten aan hun klanten doorverkopen.
Aziatische fabrikanten installeren imitatie burners in imitatie spiegelreflectoren welke dan over vervalste (valse) markeringen beschikken. Wanneer “grijze” originele beamerlampen in Azië van handelaar naar handelaar worden gestuurd worden deze gemixt met imitatie beamerlampen en als “origineel” naar het Westen verkocht. Omdat het onmogelijk is een imitatie burner met het blote oog te onderscheiden of te testen zonder projector, zullen handelaren in de Westerse wereld die niet van legitieme bronnen kopen, deze falsificaties zonder hun medeweten op de markt brengen.
De simpelste manier om u tegen de aanschaf van een dergelijke beamerlamp te beschermen is niet in te gaan op aanbiedingen die “Te goedkoop om waar te zijn” zijn en goed op te letten bij aanbiedingen van particulieren of op veilingsites. De beste manier blijft om uw beamerlamp te kopen bij geregistreerde bedrijven welke een naam en reputatie hoog hebben te houden.
Enkele merken, zoals bijvoorbeeld Diamond Beamerlamps worden ondersteund en aanbevolen door originele fabrikanten en gebruiken alleen originele beamerlampen en behuizingen. Het is daarom aanbevolen om wanneer u geen OEM koopt, te kiezen voor een aanbevolen merk als bijvoorbeeld Diamond Beamerlamps.

Losse beamerlamp opties
beamerlamp

Strikt genomen handelt het voorgaande over “complete” projectorbeamerlampen (beamerlamp inclusief behuizing) Maar om u alle opties te kunnen bieden leveren sommige kanalen ook alleen “losse beamerlampen”. Zoals met alle voorgaande categorieën kan de kwaliteit van de geboden losse beamerlamp variëren, maar kunt u het geluk hebben een originele identieke beamerlamp voor een goede prijs te kopen.

Valse losse beamerlampen komen vaker voor dan valse “complete” beamerlampen waar de burner in een originele behuizing is vervangen (als hierboven omschreven) en met valse markeringen op de beamerlamp. Zoals met vervalste beamerlampen, zorg ervoor dat u zeker bent van de leverancier, en als de prijs te mooi is om waar te zijn bedenk dan dat het meer kan kosten als alleen de prijs van de beamerlamp; het kan uw projector zijn, uw reputatie (als handelaar) en zelfs uw gezondheid!!

Het grootste nadeel van de Losse beamerlampoptie is dat u de beamerlamp in de behuizing zelf moet vervangen, dus houd gereedschap bij de hand. In veel gevallen is het niet zo heel ingewikkeld, maar omdat de behuizing niet is gemaakt met het oog op revisie moet u erg oppassen de behuizing of beamerlamp niet te beschadigen. Wij bevelen ten zeerste aan, nog voordat u een nieuwe beamerlamp gaat kopen, eerst heel goed naar de oude beamerlamp te kijken om te weten hoe deze in elkaar is gezet. Denk eraan dat er zeer hoge spanningen voor het ontsteken en branden van de beamerlamp nodig zijn, dus betracht a.u.b. de grootste voorzichtigheid

Ga naar onze database met alle beamerlampen

© 2019 | Beamerspecialist 

Scroll To Top