Hulp nodig? Bel: 020 640 6912

beamerspecialist

5 sterren

Beamer Kopen? Advies & informatie bij kopen van een beamer

beamer kopen

Beamer Kopen?

Bij het kopen van een beamer dient u rekening te houden met meerdere factoren waardoor u goed voorbereid het aankoopproces in gaat en u tot een weloverwogen keuze kan komen. Er zijn diverse modellen beamers die gericht zijn op specifieke toepassingen en/of ruimtelijke omstandigheden. 

Wij kunnen u natuurlijk helpen bij de keuze van de juiste beamer. Het is ons dan belangrijk te weten wat uw toepassingen zijn, hoe de omgevingsomstandigheden zijn, wat zijn de technische mogelijkheden die de ruimte bieden (qua installatie) en welke apparatuur u op de beamer wil aansluiten.

Denkt u hierbij aan de volgende vragen :

Wil u de beamer vast gaan installeren of wordt deze mobiel gebruikt?
 Hoe groot is de ruimte in kwestie (l x b x h)
 Wat voor soort plafond zit er in de ruimte? (Bijvoorbeeld een systeemplafond)
 Wat is de afstand tussen het systeemplafond en het bouwkundige plafond?
• Kan de beamer op elke gewenste afstand van het projectiedoek worden geplaatst of zijn er beperkingen?
 Wat is de gewenste projectiegrootte ? Hou daarbij rekening met de hoogte van ruimte zodat uw scherm niet te laag komt te hangen.
 Hoe omschrijft u de lichtomstandigen? Kan u verduisteren?
• Wilt u enkel een laptop aansluiten of ook additionele bronnen zoals een vaste PC of een camera?
 Denk a.u.b. ook aan geluidsvoorzieningen (voor filmpjes of bijvoorbeeld spraakweergave)

Hou altijd rekening met de afstand tussen de beamer en het (gewenste) projectieformaat (b x h).
Elke beamer heeft een andere lens met een eigen afstand tot beeldgrootte ratio (throw ratio).
Deze site geeft een handige rekenmodule om dit uit te rekenen.

afstand beamer tot scherm

Vaak kan de gebruikte projectietechiek ook van belang zijn. De meest gebruikte projectietechnieken zijn:

DLP™ (Digital Light Processing)
LCD (Liquid Christal Display)
LCOS (Liquid Christal on Silicon) 

Lees verder over beamers en techniek...


 

Beamers voor scholen en onderwijs

Beamers worden zeer regelmatig gebruikt in het onderwijs - zowel in leslokalen, alsook in aula's, auditoria en lerarenkamers. Als we ons beperken tot de beamers die in traditionele leslokalen worden gebruikt, dan zien wij deze of als onderdeel van een interactief schoolbord of tezamen met een standaard projectiescherm. Vrijwel in alle gevallen worden hier ook actieve speakers toegepast. Aangezien beamers in het leslokaal vrijwel de gehele dag worden gebruikt is het van belang dat deze de belasting goed aankunnen, onderhoudseisen (schoonhouden filters, wisselen van beamerlampen) minimaal zijn. Ook het type lens is van groot belang. Hoe kleiner de afstand van de beamer tot aan het projectievlak, hoe minder de docent in de projectiebaan staat - minder schaduwvorming in beeld en de docent zelf heeft minder last van het projectielicht. Daarvoor worden vaak short throw of ultrashort throw lenzen toegepast. Met name bij gebruik van ultra-short throw lenzen dient het projectievlak zo vlak mogelijk te zijn. Deze beamers worden dan ook bijna altijd gebruikt tezamen met interactieve projectieborden. 

Beamers voor musea en exposities

Beamers die worden gebruikt in musea of tijdens (kunst) exposities draaien over het algemene lange uren. Het is daarom essentieel dat een beamer wordt gekozen die gemaakt is voor langere projectietijden en tevens lage onderhoudseisen heeft (en dus ook lagere gebruikskosten). Ook de lichtopbrengst, het soort lens en de resolutie kunnen van doorslaggevend belang zijn bij de juiste keuze. Zo wordt de combinatie van beamers met een Laser lichtbron, een hoge resolutie en een groothoeklens (short-throw of ultra-short throw) regelmatig toegepast in musea of tijdens exposities. 

Beamers voor fotografie en architectuur

Fotografen en architecten stellen hoge eisen aan de beeldkwaliteit van hun beamers. Hierbij zijn vaak de kleurenweergave, beeldscherpte (resolutie) en de weergave van nuances vaak groot belang. Persoonlijke voorkeuren kunnen hier natuurlijk een belangrijke rol in spelen aangezien het bij o.a. kleurengave vaak om een zeer individuele keuze gaat. Desalniettemin zijn hoge resolutie, solide contrastwaarden en de keuze van de projectietechniek (DLP/LCD/ LCOS) vaak belangrijke factoren bij de aankoopbeslissing van de juiste beamer.

Beamers voor theaters

Vrijwel elk theater maakt gebruik van professionele beamers tijdens voorstellingen - voor projecties als onderdeel van het decor (vaak d.m.v. doorzichtprojectie) of voor projectie film, foto, of tekst op het grote doek. Kenmerkend is vaak dat gekozen wordt voor hoge lichtopbrengsten, hoge(re) resoluties en beamers waarvan de lenzen te wisselen zijn zodat de beamer op diverse afstanden ten opzichte van het projectiedoek of projectievlak kan worden geplaatst. Ook bepaalde functionaliteiten zoals motorisch bedienbare lenzen, horizontale en verticale lens-shift, bedrade afstandsbediening en een mechanische lens shutter functie zijn vaak van belang bij toepassingen in het theater.

Beamers voor kerken

Elk kerkgebouw heeft weer andere en heel specifieke eisen. Gezien de meeste kerken reeds werden gebouwd toen beamers nog niet werden toegepast is er vanzelfsprekend geen rekening gehouden met plaatsingsmogelijkheden van beamers en/of projectieschermen.  Ook zijn er vaak wat lastige hoeken in kerkgebouwen waardoor het beeld niet altijd voor iedereen even goed zichtbaar. Daarnaast kunnen zaken als lichtinval, bekabeling, maar ook de bedienings- en gebruikerseisen regelmatig een uitdaging vormen. Elk kerkgebouw heeft weer andere en heel specifieke eisen. Gezien de meeste kerken reeds werden gebouwd toen beamers nog niet werden toegepast is er vanzelfsprekend geen rekening gehouden met plaatsingsmogelijkheden van beamers en/of projectieschermen.Ook zijn er vaak wat lastige hoeken in kerkgebouwen waardoor het beeld niet altijd voor iedereen even goed zichtbaar. Daarnaast kunnen zaken als lichtinval, bekabeling, maar ook de bedienings- en gebruikerseisen regelmatig een uitdaging vormen. 

Beamers met groothoeklenzen

Er zijn beamers met vaste groothoeklenzen (niet wisselbaar) en beamers met groothoeklenzen waarvan de lens kan worden gewisseld. De laatste treffen we vaak aan in het professionele segment (bijvoorbeeld theaters e.d.) terwijl de eerst het meest in het onderwijs wordt toegepast (short-throw of ultrashort- throw beamers). Let vooral bij het gebruik van Ultra Short Throw beamers dat het projectieoppervlak geheel egaal en strak is. Standaard projectieschermen of wanden die niet geheel egaal zijn, ziijn niet geschikt voor Ultra Short beamers. Voor goede projectiekwaliteit dient u gebruik te maken van een strak gespannen projectiedoek (bijvoorbeeld een spanscherm) of een speciaal projectiebord. Een goed strakke, egale wand met een matwitte kleur kan eventueel ook voldoen.
Projecta produceert diverse spanschermen en projectieborden die goed geschikt zijn voor Utra Short beamers. Bijvoorbeeld :

- Projecta FullVision
- Projecta Homescreen en Homescreen Deluxe
- Projecta DryErase
- Projecta Parallax UST 0.45

Beamers voor mobiel gebruik

Portable beamers, draagbare beamers of mobiele beamers zien we overal. Deze worden regelmatig gebruik voor trainingen, presentaties, verkoopgesprek en meer. Vanzelfsprekend zijn gewicht en het formaat van de beamer zeer belangrijk. Maar let ook op zaken als snelle (of geen) opwarmtijden en bijvoorbeeld de mogelijk om de beamer uit te zetten met korte (of geen) koelingsperiode. Ook het koelingsgeluid (bij voorkeur minder dan 30dB) die een beamer produceert is een belangrijke aankoopfactor. 

Beamers voor vaste installatie

Beamers worden bij een vaste installatie doorgaans aan het plafond (in omgekeerde positie) middels een plafondbeugel aan het bouwkundige plafond bevestigd. Het beeld wordt in het menu van de beamer dan omgekeerd zodat er weer correct geprojecteerd wordt. Indien er een systeemplafond aanwezig is, is het van belang de ruimte tussen het bouwkundige plafond en het systeemplafond op te meten zodat u de correcte lengte plafondbeugel kan aanschaffen. Ook is het van belang dat de afstand van de beamer tot aan het projectievlak en de correcte projectiemaat bekend is. Die afstand en de bijhorende projectiegrootte zullen bepalen welke lens u nodig heeft. De ratio van afstand tot projectgrootte wordt doorgaans in de specificaties aangegeven als "Throw-Ratio". Bijvoorbeeld: een ratio van 1,5 :1 geeft aan dat op 150cm afstand (gemeten vanaf de lens) er een projectiebreedte van 100cm wordt bereikt. Short Throw of Ultra-Short throw beamers worden doorgaans aan de wand bevestigd middels een speciale wandbeugel. 

Beamers voor doorzichtprojectie

Bij doorzichtprojectie is achter het scherm doorgaans vrij weinig ruimte beschikbaar en dus zal hier vrijwel altijd gebruik gemaakt worden van groothoeklenzen. Het is dus belangrijk te weten hoeveel ruimte er achter het scherm beschikbaar is in relatie tot de gewenste (doorzicht) projectiegrootte. Dat zal ook het benodigde Throw Ratio van de beamerlens bepalen. Let er ook op dat groothoeklenzen vaak een maximale projectiegrootte hebben en er regelmatig onscherpe delen kunnen ontstaan - met name in de hoeken van de projectie. Ook vereist doorzicht projectie vaak meer van de lichtopbrengst van de beamer aangezien er meer licht verloren gaat bij doorzichtprojectie. Een zeer goed doorzichtdoek wordt gemaakt door Projecta (Da-Lite) en wordt verkocht onder de naam Da-Tex doorzichtdoek.

Beamers voor langdurige projectie (24/7)

Beamers zijn in essentie niet geschikt voor langdurige projectietijden hoewel de techniek steeds meer vooruitgang boekt op dit gebied. Betere koeling, verbeteringen en veranderingen in projectietechniek, maar ook in de lichtbron zorgen ervoor dat sommige modellen zware belasting beter aankunnen. Voordat u een beamer aanschaft voor dit doel dient u goed advies in te winnen alvorens u tot een aankoop overgaat. Algemeen kan gesteld worden dat DLP techniek beter geschikt is voor langdurige projectie dan bijvoorbeeld LCD techniek en dat men een Laser of Led lichtbron een betere keuze zal zijn dan een lamp-gebaseerd systeem. 

Beamers voor korte afstand

Zie beamers met groothoeklenzen

Beamers voor lange afstand

Doorgaans worden beamers die op langere afstanden (kerken, theaters e.d.) worden geplaatst voorzien van een speciale telelens. Het is daarom heel belangrijk te weten wat de exacte afstand van de beamer (gemeten vanaf) de lens tot aan het projectievlak is, waarbij ook de exacte projectiegrootte (b x h) bekend moet zijn. Zo kan exact worden berekend welk type lens u nodig heeft. Projectoren voorzien van telelenzen treft u doorgaans in het professionele segment.

Bekijk alle beamers


© 2021 | Beamerspecialist 

Scroll To Top